Pan Nirmal Sethia, założyciel Newby Teas (U.K.), zafascynował się wielowiekową historią i kulturą picia herbaty, kiedy w latach 60. XX w. jako kilkunastoletni młodzieniec rozpoczął pracę w charakterze asystenta degustatora jednej z londyńskich firm zajmujących się importem herbaty z Indii.
Z czasem ścieżka kariery zawodowej powiodła go w zupełnie innym kierunku, ale u zarania nowego millenium, pod wpływem podszeptów ukochanej żony Chitry, pan Sethia przypomniał sobie o swojej pierwszej pasji. Zdegustowany sytuacją, a przede wszystkim postawą branży herbacianej, która, skuszona rosnącym popytem, zapomniała o niegdysiejszych szlachetnych tradycjach i skoncentrowała swoje wysiłki wokół wyprodukowania jak największej ilości towaru ze szkodą dla jego jakości, postanowił, że jego firma będzie oferować wyłącznie produkty najlepszej możliwej jakości.
Choć od tamtej pory minęło kilkanaście lat, Newby po dziś dzień pozostaje wierna ideałom pana Sethii i nie uznaje kompromisów względem jakości oferowanych produktów, co odbija się na świecie szerokim echem. Obecna w ponad 10 krajach, w tym również w Polsce, i wielokrotnie honorowana branżowymi nagrodami Great Taste Awards oraz North American Championship, Newby z dumą prezentuje listę swoich klientów, na której można znaleźć najbardziej prestiżowe restauracje i hotele na świecie, m.in. Jumeirah w Dubaju, Blenheim Palace w Wielkiej Brytanii, Beau Rivage w Szwajcarii, Rialto w Warszawie, czy też obiekty sieci Four Seasons i The Ritz-Carlton.
Wszystkie herbaty Newby są tworzone na bazie starannie selekcjonowanych liści z pierwszych wiosennych zbiorów. Newby jest też jedynym producentem na świecie, który za punkt honoru postawił sobie zachowanie naturalnych walorów i świeżości herbaty, jak w dniu, w którym liście opuściły plantację. Nowoczesna fabryka Newby w Kalkucie jest jedynym tego typu zakładem produkcyjnym na świecie. To właśnie tam, przy pomocy aparatury filtrującej powietrze oraz zapewniającej właściwą dla danej herbaty temperaturę i odpowiedni poziom wilgotności powietrza w całym zakładzie, Newby tworzy i pakuje wszystkie swoje produkty, zachowując prawdziwy charakter herbaty. Żaden inny producent na świecie nie może się pochwalić podobnymi osiągnięciami.
Bogaty asortyment Newby obejmuje ponad 200 herbat i naparów klasy premium, wśród których, w zależności od upodobań, każdy wielbiciel aromatycznego naparu znajdzie coś dla siebie. Oprócz klasycznych i powszechnie znanych mieszanek typu Assam, English Breakfast, czy Earl Grey, Newby oferuje szeroki wybór najlepszej jakości herbat o niepowtarzalnych smakach oraz tworzonych na bazie liści z unikalnych odmian krzewu lub uprawianych w trudno dostępnych miejscach. Wśród nich na szczególne wyróżnienie zasługują herbaty chińskie (biała Silver Needle, wędzona w sosnowym dymie czarna Lapsang Souchong, dojrzewająca Premium Pu Erh, zwana niekiedy ze względu na barwę naparu herbatą czerwoną, czy też Supreme Jasmine wytwarzana z liści szlachetnej odmiany Da Bai Hao), herbaty japońskie (zielona Genmai Matcha z ryżem i matchą oraz Sencha Yabukita), herbaty afrykańskie (Masaiya, Zamunga i African Pride), herbaty nepalskie uprawiane na zboczach majestatycznych Himalajów (Kan-Junga oraz Majestic Himalaya), czy też tajwańskie (Special Formosa, High Mountain Oolong).
Newby oferuje również szeroki wybór produktów prezentowych - najlepszej jakości herbaty z kolekcji Gourmet, Zodiac, Sushi, czy też Selection Boxes to doskonały pomysł na elegancki, piękny i zdrowy prezent.
Główną misją Newby są jednak szeroko zakrojone działania filantropijne. Założona w 1995 r. przez Nirmala Sethię i wspierana przez Newby fundacja N.Sethia Foundation to zarejestrowana w Wielkiej Brytanii organizacja dobroczynna, której zadaniem jest doraźna pomoc potrzebującym, propagowanie sztuki i edukacji, wspieranie badań z zakresu medycyny oraz docieranie wszędzie tam, gdzie są potrzeby, ale nie ma środków. Newby niestrudzenie działa również na rzecz zachowania herbacianego dziedzictwa i przywrócenia szlachetnej sztuce picia herbaty należytego miejsca we współczesnym świecie, czego najlepszym wyrazem jest zapoczątkowana w 2010 r. kolekcja zabytkowych akcesoriów herbacianych The Chitra Collection. Obecnie na kolekcję składa się ponad 1700 eksponatów, z których najstarsze pochodzą sprzed ok. 3000 lat, a najmłodsze, zaprojektowane współcześnie przez pana Sethię luksusowe imbryki do herbaty, stanowią idealne uzupełnienie kolekcji i niejako ogniwo łączące elementy niegdysiejszej arystokratycznej świetności z nowoczesnymi. Na początku września 2016 r. jeden z nich, inkrustowany diamentami i rubinami imbryk Egoist, został oficjalnie mianowany przez światową organizację rekordów Guinness World Records najbardziej wartościowym imbrykiem do herbaty na świecie.
Dla Newby herbata to nie tylko znany od wieków gorący napój, ale przede wszystkim pasja, historia, tradycja i światowe dziedzictwo, które bezwzględnie trzeba ocalić. To również wielki dar Matki Natury, którego wartość należy oceniać po charakterze, a Newby wie, jak ów charakter zachować.