Wyśmienita kuchnia, sale o niepowtarzalnym wystroju i najdłuższa w Polsce tradycja ucztowania - z tego słynie Restauracja Wierzynek. Magiczne miejsce, którego nie sposób pominąć przy okazji wizyty na krakowskim Rynku.
Restauracja Wierzynek czerpie inspiracje ze słynnej uczty, której gospodarzem był krakowski kupiec Mikołaj Wierzynek i na którą w 1364 r. przybyli wielcy władcy ówczesnej Europy. Także dzisiaj przyjmujemy każdego Gościa po królewsku. Tak samo traktujemy laureatów nagrody Nobla i zdobywców Oscarów, tak samo usługujemy prezydentom i rodzinom królewskim. Także równie wspaniale ugościmy Państwa, bo dla nas każdy Gość jest tym najważniejszym.
Restauracja Wierzynek mieści się w samym sercu Krakowa przy największym w Europie średniowiecznym rynku. Nasi Goście mogę więc cieszyć się niepowtarzalnym widokiem na Sukiennice i Kościół Mariacki oraz wsłuchiwać się w stukot dorożek.
Niezwykłą atmosferę restauracji tworzą jej bogate, historyczne wnętrza. Każda z ośmiu sal ma swój niepowtarzalny wystrój. Stare zbroje zdobią zabytkowe mury Sali Rycerskiej, łagodne freski oczarowują Gości Sal Pompejańskich, a współczesne obrazy Rafała Olbińskiego i Tomasza Sętowskiego kontrastują z wahadłowymi zegarami i kaflowymi piecami Sal Zegarowej i Tatrzańskiej.
Połączenie tradycji i nowoczesności odzwierciedla także menu Restauracji Wierzynek. Mistrzowie kuchni przygotowują dania według własnych receptur inspirowanych tradycyjną polską kuchnią dworską.
Autor XIX - wiecznej "Fizjologii smaku" Brillat-Savarin napisał, że odkrycie nowego dania bardziej przyczynia się do ludzkiego szczęścia, niż odkrycie nowej gwiazdy. Nie ustajemy więc w poszukiwaniach i staropolskie potrawy urozmaicamy europejskimi wpływami oraz doprawiamy szczyptą nowoczesnego smaku.
Nasza Tradycja
W roku 1364 Król Polski Kazimierz, zwany Wielkim, wyprawił wystawną ucztę na cześć zaślubin swojej wnuczki Elżbiety Pomorzanki z cesarzem Karolem IV Luksemburskim. Na prośbę króla gospodarzem tego niezwykłego przyjęcia został krakowski kupiec i rajca – Mikołaj Wierzynek.
Mikołaj Wierzynek wziął sobie do serca królewskie życzenie i wydał huczną ucztę, wprawiając w zachwyt swoich zacnych Gości, wśród których znaleźli się: Karol IV Luksemburski, Król Ludwik Węgierski, Król Cypru Piotr, Król Danii Waldemar IV oraz inne koronowane głowy.
Jak donoszą kronikarze, stoły uginały się pod naporem jadła i trunków, a goście świętowali przez 20 dni i nocy, debatując przy tym o najpilniejszych kwestiach politycznych ówczesnej Europy. Zwieńczeniem uroczystości stał się niezwykle hojny prezent Mikołaja Wierzynka, który każdego z uczestników obdarował złotą i srebrną zastawą stołową.
Tej średniowiecznej tradycji ucztowania hołdujemy do dnia dzisiejszego. Podstawą kuchni w Restauracji Wierzynek są staropolskie dworskie receptury, oraz takie polskie specjały jak dziczyzna, gęsina, grzyby, kasze, przyprawy korzenne, czy ryby z polskich rzek. Tradycji czynią zadość także nasze ręcznie wyrabiane specjały cukiernicze oraz znakomite wódki i nalewki bazujące na prastarych przepisach i technice produkcji.
Teraz dzięki produktom z Delikatesów Wierzynek będą mogli Państwo zabrać ten wyjątkowy smak na pamiątkę!