Jak podawać miętę

Nazwa tej rośliny wyrosła z korzenia z czasów starożytnych. Mięta, mentha, była szanowana przez długoletnich Greków nie mniej niż rozmaryn czy szałwia, wszystkie te opcjonalne składniki, bez których danie traci nie tylko smak — jego odcienie. Mentha była nimfą. Jak każda zakochana nimfa. I jak daleko nie każdy jest ukochany. Ich miłosne pieszczoty z królem podziemi Hadesem zostały szpiegowane przez żonę Hadesa — i zamieniły bezbronną nimfę w zioło o zimnym smaku, miętę syryjską. Jest mało prawdopodobne, aby Menta była zadowolona, gdyby została zamieniona na słodką roślinę. Ale taka legenda dotarła do nas w postaci pachnącego liścia, podobnego do jasnotka. A mentol zaczął nazywać się" zimnym " tonikiem, który jest izolowany z olejków eterycznych z mięty. Dawni Grecy na ogół kochali mentę-już nie w postaci nimfy, ale w postaci trawy, którą wplatali w wieńce podczas nabożeństw, zjadali tłuste potrawy podczas orgii, dodawali do wina, używali jako lekarstwa na rozstrój żołądka i ukąszenia owadów. Ale wojownicy starożytnej Grecji nie mogli spróbować mięty, ponieważ zawiera ona afrodyzjak, więc wierzono, że legioniści, którzy zjadali miętę, będą chcieli kobiety, a to odwróci jego uwagę od bitwy.

Ogólnie rzecz biorąc, u wielu narodów zioło to było używane od dawna do naparów, które przez trzy stulecia będą nazywane jednym chińskim słowem-herbatą. Jeśli jednak mamy herbatę miętową, którą ktoś jeszcze pije, mieszając z zieloną lub czarną "prawdziwą" herbatą, to na wschodzie i do dziś herbata mentolowa jest codzienną tradycją. Na przykład w krajach Maghrebu. I tak powstaje prawdziwa marokańska herbata. Trzy gałązki mięty wlewa się dwiema szklankami wrzącej wody, dodaje cukier (w Maroku — aż osiem łyżeczek, przysmaki Arabów!) i nalegają pół godziny. Podawane w przezroczystych szklankach, jeszcze gorące. Właśnie taki napój, zdefiniowany na gorącym kontynencie, jak najlepiej gasi pragnienie.
Należy pamiętać, że zimne napoje z miętą były również modne w świecie zachodnim, gdzie przybyły oczywiście z pomysłowego Wschodu. Azjatycki sorbet na wodzie różanej z miętą pod koniec XIX wieku Amerykanie zamienili na syrop tonizujący julep, który stał się nawet znakiem rozpoznawczym stołu, dumą stanu Kentucky. To prawda, że Amerykanie, aby poprawić smak napoju, oprócz mięty, syropu cukrowego, lodu, wlali do tego koktajlu pół szklanki whisky.
Jednak nie powinieneś używać alkoholu w upale, ponieważ możesz zaszkodzić zdrowiu. Dlatego oferujemy mieszankę" dla dorosłych " — koktajl miętowy z lodami. To 30 gramów syropu miętowego (lub, jeśli nie znaleziono syropu, to 10 gramów, nie więcej niż zwykły napar alkoholowy z mięty pieprzowej) plus dwa brykiety nadzienia, szklanka mleka, plasterek cytryny. Wszystko dokładnie zestrzelić ręcznie lub blenderem.

Świeże liście mięty nie będą zbędne w każdej letniej sałatce lub w pięknie ułożonym deserze z lodami. Przyjęliśmy również zwyczaj kulinarny starej Europy, aby dodać suszoną miętę do potraw mięsnych i ryb. I spróbuj na pikniku takiego jedzenia-szczupaka z miętą. Wymieszaj pół szklanki oleju z drobno posiekaną dużą pęczkiem mięty, pieprzem, solą, 100 gramami soku z cytryny, posmaruj filety rybne tą mieszanką i piecz na grillu przez pięć minut z każdej strony. казино 1win кейсы

Zapraszamy do odwiedzin naszych innych portali Ekskluzywne.net, LuksusoweHotele.pl oraz Tokeny.pl
c3c6c790c4fadb542fb8d7e08d3d8037