Sekrety Japonii – turystyczne niespodzianki, gorące źródła i świetna kuchni

Obfitująca w naturalne piękno Japonia to jedna z wiodących potęg ekonomicznych świata. Panujący ustrój polityczny to cesarska monarchia z parlamentem. Jej mieszkańcy słyną z dobrych manier, uczciwości i gościnności.

Co najbardziej jednak urzeka i zachwyca odwiedzających? Na pewno są to: tętniące życiem metropolie, nowoczesny transport, pyszna i zdrowa kuchnia, gorące źródła, fascynujące ogrody, tajemnicze i piękne gejsze z Kioto oraz malownicza góra Fuji.

Dowiedz się, jakie są największe skarby turystyczne Japonii.

Geografia Japonii, klimat i fauna

W skład kraju wchodzi około 3000 wysp a główne to: Hokkaido, Honsiu, Sikoku i Kiusiu, które stanowią 97% obszaru lądowego powierzchni Japonii. Cały archipelag oddzielający Ocean Spokojny od Morza Japońskiego mierzy około 2 000 kilometrów.

Japonię zamieszkuje 127 milionów ludzi a według statystyk naukowców oraz danych ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia to najbardziej długowieczny naród świata; przeciętna długość życia wynosi lat dla mężczyzn 82 i kobiet ponad 90 lat. Zadziwiającym faktem jest też to, że w Japonii żyje aż 10 procent światowej populacji stulatków. Częste spacery oraz ogólna aktywność fizyczna, brak skłonności do spożywania cukru i niskokaloryczna dieta to tylko namiastka sekretów z życia długowiecznych wyspiarzy.

Japonia to kraj, w którym występują pasma górskie o wysokości około 3 000 metrów z najwyższym szczytem, czyli górą Fuji o wysokości 3 776 metrów.

Klimat Japonii jest w większości umiarkowany na północy, a na południu przyjemnie cieplejszy -subtropikalny. Najpopularniejszy wycieczkowy sezon do Japonii to wiosna, a następnie lato i jesień. Każdy podróżny, kto choć raz chciał zachwycać się różowym „śniegiem” kwiatów kwitnących wiśni, rozumie, dlaczego tak jest. Japońska jesień jest równie cudowna, gdyż pozwala cieszyć się pomarańczowo-czerwonymi kolorami drzew oraz przyjemnymi temperaturami. W kraju jest około 200 aktywnych i nieaktywnych wulkanów, które tworzą liczne gorące źródła w głębi lądu.

Relaks w onsenach czyli japońskie SPA

Wizyta w japońskich onsenach czyli gorących źródłach z mineralną wodą jest obowiązkowa dla każdego odwiedzającego ten kraj. Japonia słynie z naturalnych, tradycyjnych kąpielisk i łaźni sento, które skutecznie relaksują dusze i ciało. Najpiękniejsze onseny cieszą się spektakularnymi lokalizacjami: gdzieś wysoko w zamglonych górach, z widokiem na zachodzące słońce nad Pacyfikiem lub w kurortach narciarskich w zimowej scenerii.

Jednym z najbardziej popularnych miejsc aby zażyć kapieli jest Kusatsu, uznawane za najlepszy onsen w Japonii. Kusatsu położone niecałe 200 kilometrów na północny wschód od Tokio. Niezwykły urok mają też kąpiele w parkach narodowych z niezapomnianymi widokami na wulkany, na górę Fudżi lub ozłocone jesienną barwą lasy. Onseny i sento w japońskiej kulturze odgrywają bardzo ważną rolę oraz zaskakują swoją różnorodnością; oba rodzaje kąpielisk są bardzo popularne wśród miejscowych.

Różnica między nimi polega na tym, że w przypadku sento, woda nie musi pochodzić z naturalnego gorącego źródła, natomiast onseny zawsze wykorzystują wodę w naturalnych źródeł termalnych. Ciekawostką jest, ze wielbicielami wygrzewania się w źródłach są także japońskie makaki z górzystego regionu prefektury Nagano; korzystają z nich najchętniej podczas zimy.

Zdrowa i smaczna kuchnia oraz ciekawostki o Japonii

Kuchnia japońska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie; jest także jednym z głównych przyczyn dla których warto odwiedzić tej kraj. Charakteryzuje ją mała ingerencją człowieka w przygotowywaniu potraw, duża ilość ryb, alg morskich i soi; można znaleźć w niej niewiele mięsa.

Wakacje w Japonii, a w szczególności w Tokio, kojarzą się przede wszystkim z zakupami i świetnymi restauracjami z lokalną kuchnią. Szczególnie godne polecenia są sushi i sashimi na bazie świeżego tuńczyka, łososia i owoców morza oraz tempury z warzyw, ramen ( rodzaj japońskiego makaronu), sałatki i surowe małże.

Dla smakoszy cenną będzie informacja, iż yakitori to rodzaj grillowanego szaszłyka sukiyaki to rodzaj rosołowego fondue z wywarem, w którym gotuje się mięso, tofu oraz warzywa. Warto także wiedzieć, że Japońska kuchnia nasycona umami – to perfekcyjny balansujący smak i dopełnienia jacy potrawy zapach. Podróżując po Japonii warto jadać w miejscach, które serwują niewiele dań. Oznacza to, iż doskonali się tam przepis i technikę gotowanie czasem przez całe życie, np. sama nauka ryżu i jego gotowaniu może potrwać 2 kilka lat.

Japończycy bardzo cenią autentyczne i niezmienione smaki jedzenia, dlatego unikają inwazyjnych przypraw i aromatycznych dodatków, które mogą zmienić naturalne walory składników. Szeroko pojęta filozofia kulinarna Japonii to prostota i powrót do korzeni: zakłada spożywanie potraw w ich naturalnym i niezmienionym stanie.

Japońskie trunki czyli co piją mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni?

Sake to napar ze sfermentowanego ryżu, podgrzewanego do 38 ºC zimą bądź chłodzonym do 8-10ºC w lato. Ciekawostką jest, iż w Kraju Kwitnącej Wiśni znajdziemy ponad 500 destylarni tego alkoholowego trunku. To bardzo popularny napój spożywany w Japonii do obiadu lub kolacji. Jednakże ten ceniony trunek narodowy Japonii wymaga najcześciej specjalnej celebracji; sake popija się w malutkich porcelanowych czarkach.

W Polsce często określamy sformułowania na sake jako „wódka ryżowa”; jednakże zawartość w nim alkoholu jest od 14% do 20%. Ponadto jeśli chodzi o alkohole niekwestionowanym liderem jest także piwo i wszelakie lokalne likiery i ryżowe destylaty oraz wódki.

Na szczególną uwagę zasługuje także japońskie whisky, które zdobywa z roku na rok coraz szersze poważanie na świecie. W smaku przypomina bardziej szkocką whisky niż amerykańskie burbony. Najpopularniejsze marki to Asahi, Hibiki, Nikka i Suntory. Whisky od Suntory są jednymi z najbardziej popularnych na świecie a pijący cenią ich za delikatny smak i japońskie nuty kwiatowe. Japończycy cenią naturę i odzwierciedla to proces produkcji tego destylatu. Japońskie whisky zazwyczaj są dość lekkie i nieźle parują się z jedzeniem.

Na zakończenie posiłków jak i pomiędzy nimi Japończycy spożywają dużo zielonej herbaty. W Japonii znajdziemy kilka jej odmian: matcha, sencha , gyokuro, bancha oraz genmaicha (z prażonym ryżem). Najdroższą i najbardziej cenioną jest matcha (tak zwane „japońskie złoto”) i gyokuro, zaś najtańsze to bancha i gunpowder. Zielona herbata jest cennym źródłem flawonoidów, które wzmacniają odporność i spowalniają proces starzenia. Mają one właściwości przeciwutleniające, które obniżają ryzyko powstania wielu nowotworów.
 
Pragniesz dowiedzieć się więcej o kulturze i zwyczajach tego fascynującego kraju? Jeśli myślicie o spędzeniu urlopu w tym sezonie, warto sprawdzić ofertę wycieczek do Japonii luksusowego biura podróży CARTER® www.carter.eu

Japonia to ponadczasowy kierunek wakacyjny, który zachwyca na każdym kroku. Na pewno ciekawą alternatywą do Japonii są pozostałe kraje i wyspy Azji, jak chociażby pełne świątyń Bali lub słynąca z uśmiechniętych mieszkańców i rewelacyjnego SPA Tajlandia

Poznaj najpiękniejsze wyspy Tajlandii

Więcej informacji i rezerwacja: 22 392 60 16/17, travel@carter.eu

Inspiracje podróżnicze: facebook i instagram


5/5 - (1 vote)
5/5 - (1 vote)

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • chat
    Add a comment
    Zapraszamy do odwiedzin naszych innych portali Ekskluzywne.net, LuksusoweHotele.pl oraz Tokeny.pl